Paten sürmek 7’den 77’ye herkesin ilgisini çekebilecek bir uğraş! Paten sürmek hem eğlenceli hem de öğretici bir spor. Bu yüzden pek çok ebeveyn çocuğu paten sürmek için yönlendirebiliyor ya da büyükler bu spora yönelebiliyor. Fakat paten sürmek son derece dikkatli olmayı gerektiren bir spor. Tehlikeli bir yanı da olan bu sporu yaparken dikkat etmeniz gereken şey ise ekipmanlar. Anlık denge kayıpları ve bir yerlere takılmak gibi durumlar yaralanmalara yol açabileceği için paten sürerken ekipman kullanımı oldukça önemlidir. Bu yaralanmalar özellikle çocuklarda heves kırıcı olup can sıkabilir. Bu yüzden bu durumla karşılaşmamanız adına ekipman kullanmalısınız. Özgür bir şekilde paten sürmek ve uçuyormuş gibi hissetmek için tek yol uygun ekipman kullanımıdır. Güvenliğin bir parçası olan ekipmanlar sayesinde konforlu bir şekilde paten deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle güvenliğinizi sağlayacak paten ekipmanları üzerine konuşmak istiyoruz. 

Paten Ekipmanları 

Şimdi, sıra geldi paten ekipmanlarını yakından tanımaya… 

1. Kask

Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri
Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri

Kask paten güvenliği için önemli bir noktadır. Başın korunması hayati bir önem taşır. Paten sürerken yere düşerek başınızı bir yere vurma ihtimaliniz vardır ya da sert bir cisme vurarak olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden paten sürerken mutlaka kask kullanmalısınız. Pek çok araçta kullanımı önemli olan kask, baş ve yüz bölgesini korur. Özellikle çene gibi kısımları koruyarak sizi güvende tutar. Oldukça hassas bölgeler olan yüz ve baş için alabileceğiniz birincil güvenlik önlemi kasktır. 

2.Dirseklik

Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri
Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri

Eklem bölgelere yaralanmaya en açık bölgelerdendir. Bu yüzden paten sürüşü esnasında dirseklerin de yaralanması beklenen bir durumdur. Hareket kabiliyetinizi engellemeyecek bir dirseklik ile kendinizi güvende tutabilirsiniz. Bu koruma sayesinde kendinizi özgür hissedecek ve gönül rahatlığı ile kayma deneyimi yaşayabileceksiniz. 

3. Dizlik

Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri
Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri

Düştüğünüzde yere temas edecek ilk yerlerden biri dizinizdir. Hatta ufak düşüşlerinizde bile dizinizin yere temas etme ihtimali oldukça yüksektir. Baş ve yüz kadar hayati önem taşımasa da dizlerin de yara alması istenmez. Bu yüzden sağlam bir çift dizlik sürüş deneyiminizi güvenli hale getirecektir. Boyut ayarı olan dizlikler sayesinde kendinizi güvende tutabilirsiniz. 

Konu güvenliğinizse mutlaka önlemleri dikkate almalısınız. Çocuğunuz veya kendiniz için fark etmeksizin bu ekipmanları kullanmalısınız. Böylece paten sürüş deneyiminiz sonrası kendinizi daha mutlu hissedebilirsiniz. Ayrıca kendinize özel önlemler de alabilirsiniz. Örneğin ayak bileklerinizin hassas olduğunu biliyorsanız bileğinizi de koruma altına alabilirsiniz. Daha önceden darbe almış uzuvlar için ekstra önlem almanızda herhangi bir gereksizlik söz konusu değildir. 

Paten Aksesuarları

Temel paten ekipmanlarını yakından tanıdıktan sonra sizlere bir de paten ekipmanlarından bahsetmek istiyoruz. Patene yeni başlayan biriyseniz pateninizin görünümünü değiştirmek ya da pateninizi uzun vadede kullanmak için paten bakımı yapacağınız ekipmanlara da ihtiyacınız olacaktır. Bu ekipmanlar şunlardır;

Temal paten ekipmanlarının yanı sıra başlangıçta pateninizin görünümünü değiştirmek ya da uzun vade de paten bakımınız için aşağıdaki ekipmanlara da ihtiyacınız olacaktır.

Paten Tekerlekleri

Paten boyutu patenin süratini etkiler. Böylece paten hızlanır. Tekerleğin boyu büyüdükçe dönmek için daha fazla enerji gerekir. Küçük tekerlekler ile daha kolay hızlanmak mümkündür ve manevra kabiliyeti artar. Ağırlık merkezini yere yakın hale getirir. Sert tekerlekler daha hızlı ve daha dayanıklıdır. Yumuşak tekerleklerin daha iyi yol tutuşu vardır. Sert tekerleklere göre daha yavaştır.  Paten çeşitlerine göre ideal paten tekerleklerinin çapları şu şekilde sıralanabilir.

  • Fitness Paten: 72 – 92 mm
  • Urban Paten: 75 -90 mm
  • Agresif Paten: 44 -59 mm
  • Hız Paten: 84 – 110 mm

Frame Set

Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri
Patene Yeni Başlayacaklar için Ekipman Önerileri

Tekerleklerin takıldığı kısma teker frame denir. Miller ile tekerlekler frame’e takılır. Frame bota arkadan ve önden olmak üzere iki vida ile tutturulur.

Çorap – Sünger 

Çorap ve süngerler ayak için ekstra koruma sağlar. Ayak topuğu ve parmak ucu gibi birçok alan güven altında tutulur. 

Toka – Bağcık

Paten tokası ve bağcık patenin ayağınızı iyi kavramasında etkilidir. Böylece sürüş esnasında paten içinde ayağınız gereksiz hareket etmez. 

Paten ekipmanlarından biri de patenlerdir. Yeni başlayan biri olarak nasıl bir paten seçeceğiniz konusunda kararsızsanız Doğru Paten Nasıl Seçilir & Paten Çeşitleri isimli blog yazımızı okuyabilirsiniz. Ekipmanlarınızı tamamladıktan sonra sıra geldi paten eğitimine! Paten eğitimi de sizi güvende tutacak bir noktadır. Uzman öğreticiler yardımıyla ve onların yol göstermesi ile birlikte riski minimize ederken aynı zamanda paten kaymayı da bütün incelikleri ile öğrenebilirsiniz. Tekerlekli paten dersi eğitimi almak ve detaylı bilgi edinmek için ilgili linke göz atabilirsiniz.